Blume Technologies - Soluție de avertizare pentru trecerile de pietoni

/
Blume Technologies - Soluție de avertizare pentru trecerile de pietoni

Permite-mi să te întreb: ai încercat vreodată să traversezi drumul corect, pe o trecere de pietoni și ai fost oprit brusc de o mașină care a apărut din senin? Poate o dată ai condus o mașină pe ceață sau ploaie, sau pe un drum slab iluminat, sau toate împreună, și ai încetinit în ultimul moment când ai observat un pieton? Îți amintești cum te-ai simțit? Te-ai gândit vreodată cum să schimbi asta? Dacă nu, în primul rând, ești norocos, în al doilea rând, ești dublu norocos, deoarece Blume Technologies nu doar s-a gândit la asta, ci a dezvoltat și o soluție, scăzând probabilitatea de a răspunde „da” la toate întrebările de mai sus pe viitor.

Cine sunt Blume Technologies?

Blume Technologies este o echipă tânără, entuziastă, formată din 4 persoane, Robert (CEO), Alexandru (COO), Caius (AI Engineer) și Andrei (Software Engineer), care au dezvoltat, verificat și lansat pe piața din România un sistem inteligent care vizează reducerea numărului de accidente ce implică pietoni ce traversează neregulamentar.

Pentru a vorbi despre drumurile din România și despre specificul soluției pe care Blume Technology o poate oferi acum pentru a îmbunătăți situația, ne-am întâlnit cu CEO-ul companiei, Robert.

Cât de gravă este situația cu accidentele rutiere în România?

Din păcate, statisticile rutiere din România nu sunt ceva cu care să ne mândrim. În prezent, România se află pe primul loc la numărul de accidente rutiere în Europa la milion de locuitori [1], ceea ce întârzie considerabil atingerea obiectivului ambițios de a ajunge aproape de zero decese și răniri grave pe drumurile UE până în 2050 [2]. În același timp, lista accidentelor rutiere majore din România a rămas practic neschimbată în ultimii ani, arătând pietonii drept cele mai numeroase victime, iar situația de la trecerile nereglementate este prima problemă care trebuie abordată.

Cum funcționează soluția propusă?

Blume este un sistem de avertizare dinamică bazat pe inteligență artificială: înregistrează videoclipuri de pe ambele părți ale drumului, le procesează, identifică automat pietonii și avertizează șoferii despre prezența lor folosind lumini LED. Dar acestea nu sunt toate avantajele sistemului: înregistrează și zona de trecere a pietonilor, colectează date de trafic ca statistici pentru autoritățile publice și contribuie la iluminarea generală a drumurilor, ghidând oamenii în perioadele cele mai întunecate.

Cine este utilizatorul țintă al tehnologiei Blume?

„Bineînțeles, ne concentrăm pe ordonanțele de guvern” – spune Robert – „Există deja o versiune funcțională a sistemului nostru instalată în Dumbravita, iar în prezent există interes și din partea altor municipalități mari”. Pe termen scurt, Blume plănuiește să se dezvolte pe piața românească, acoperind cele mai mari orașe, iar apoi să extindă soluția către cele mai apropiate țări, care se confruntă cu aceeași problemă, precum Polonia, Grecia sau Bulgaria.

De ce aleg clienții Blume?

Blume Technologies a parcurs un drum lung pentru a oferi pieței din România o soluție high-tech, accesibilă, care nu numai că va contribui la îmbunătățirea situației de la trecerile de pietoni nesemaforizate, dar va crește în general bunăstarea locurilor în care este implementată. Important este că sistemul este proiectat pentru utilizare în masă, spre deosebire, de exemplu, de PDS (Pedestrian Detection System), care este disponibil numai pentru vehiculele scumpe. În plus, foarte atrăgător pentru municipalități este faptul că soluția Blume a fost dezvoltată în conformitate cu toate cerințele și reglementările guvernului român. Astfel, atunci când cineva achiziționează soluția, aceasta poate fi instalată și folosită pe șosea fără documentații extra – Blume s-a ocupat deja de asta.

Ce dificultăți a întâmpinat Blume pe parcurs?

„În ciuda faptului că autoritățile au fost de ajutor și deschise la soluția noastră, procesul de obținere a tuturor permisiunilor necesare pentru Blume a fost cea mai dificilă parte pentru noi” – observă Robert – „Din perspectivă tehnică, în etapa de inginerie, noi, desigur, ne-am confruntat cu unele probleme, dar le-am rezolvat rapid”.

Ce urmează?

„Avem câteva idei despre cum să facem Blume și mai bun”, – răspunde Robert. Integrarea panourilor solare pentru a genera energie, dezvoltarea detectării automate a accidentelor cu notificarea ulterioară a autorităților responsabile, avertizare suplimentară a pietonilor și explorarea beneficiilor infrastructurii 5G (conectivitate, edge computing) în legătură cu arhitectura soluției—Blume Technologies are planuri mari, iar Orange Fab este acolo să le susțină!

Află mai multe despre Blume Technologies din emisiunea ZF Tech Day:

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Road_accident_fatalities_-_statistics_by_type_of_vehicle&oldid=533779#Number_of_persons_killed_in_road_traffic_accidents_continuously_decreased_since_2010

[2] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0211_EN.html