CyberEDU - locul de întâlnire al comunității de cybersecurity
CyberEDU își propune să fie locul de întâlnire al comunității de cybersecurity și ne bucurăm că este parte din Orange Fab. Am povestit cu Florina Dumitrache, Co-fondator și CEO al CyberEDU despre ce reprezintă platforma și ce planuri de extindere au.
Orange România, alături de Bit Sentinel, organizează și în acest an UNbreakable România - programul educațional național dedicat tinerilor pasionați de securitate cibernetică, ce are loc pe platforma dezvoltată de CyberEDU. Poți descoperi mai multe despre program aici.
Spune-ne câteva cuvinte despre echipa din spatele CyberEDU.
CyberEDU a început în 2020 ca un poligon virtual pentru comunitatea de securitate cibernetică. Echipa din spatele ideii a lucrat împreună timp de mulți ani la diferite proiecte legate de securitatea cibernetică - cum ar fi DefCamp, European Cyber Security Challenge, Bit Sentinel - așa că eram destul de familiarizați cu gestionarea sarcinilor în echipă și cu valorificarea la maximum a expertizei noastre.
Împreună cu Andrei Avădănei am pus bazele CyberEDU și conducem echipa actuală de 6 persoane. Majoritatea membrilor echipei sunt foarte tehnici, gestionând în principal crearea de conținut pe platformă și partea de dezvoltare. Avem, de asemenea, doi mentori extraordinari pe care i-am întâlnit în timpul participării noastre la programul pan-european IMPACT EDTech, care ne ajută cu informații valoroase din vasta lor expertiză atât în domeniul educației, cât și în cel de business.
De ce ați ales să construiți această platformă?
Întotdeauna ne-am dorit să avem un spațiu pentru practicarea securității cibernetice și cred că a fost doar o chestiune de a găsi timpul și resursele potrivite pentru a începe să lucrăm la acest lucru. Anul 2020 a fost acel moment perfect, deoarece am vrut să avem un loc de antrenament special pentru a învăța și a îmbunătăți competențele în domeniul securității cibernetice folosind laboratoare practice. De asemenea, a fost dublat de nevoia pe care am identificat-o în timp ce organizam DefCamp Hacking Village - de a menține competițiile de securitate cibernetică deschise pentru o perioadă mai lungă de timp după încheierea conferinței.
În plus, pentru anul 2021, studiul (ISC)² Cybersecurity Workforce Study estimează că există 4,19 milioane de profesioniști în domeniul securității cibernetice la nivel mondial, ceea ce reprezintă o creștere de peste 700.000 de persoane față de anul trecut, dar nici măcar nu este aproape de a acoperi toate posturile deschise în domeniul securității cibernetice. Acesta este al doilea an consecutiv în care deficitul de forță de muncă în domeniul securității cibernetice a scăzut, până la 2,72 milioane, față de 3,12 milioane anul trecut. Numai în Europa este nevoie de aproape 200.000 de profesioniști pentru a acoperi competențele în domeniul securității cibernetice în companii și este încă foarte dificil să îi găsești.
De ce? Ei bine, principala luptă în practicarea securității cibernetice este că ai nevoie de medii reale pentru a dobândi abilități practice și experiență în domeniu.
Problema este că incidentele de securitate se întâmplă atât de rar încât nu reprezintă o modalitate ideală de a exersa abilitățile de răspuns la incidente și de criminalistică digitală. În schimb, dacă doriți să învățați abilități ofensive, utile pentru testele de penetrare, de exemplu, aveți întotdeauna nevoie de aprobarea proprietarului infrastructurii și al serviciului.
Pentru a depăși aceste provocări, am propus o abordare cu un proces motivant de recompensare în vederea construirii de laboratoare și infrastructuri cu unele avantaje necesare:
- Sunt disponibile la cerere, astfel încât oricine poate exersa în ritmul propriu
- Sunt inspirate din scenarii din viața reală, astfel încât știi că abilitățile pe care le dobândești te pot ajuta în cariera ta
- Sunt susținute de resurse educaționale care îi ghidează pe studenți pas cu pas în acest proces
Am avut motivația, am avut ideea și resursele și am început să lucrăm. Restul a venit natural, pe parcurs, și suntem foarte mândri de rezultat.
Care este stadiul produsului și stadiul actual al companiei?
În doar doi ani, trebuie să recunosc că am făcut MULTE. În primul rând, am lucrat și ne-am concentrat eforturile pentru a avea o infrastructură solidă, capabilă să țină pasul cu tehnologia care rula pe platformă și apoi să fie scalabilă.
Apoi, am adăugat un modul de competiție, astfel încât să putem găzdui fără probleme toate competițiile noastre (inclusiv ale altor organizatori) în domeniul securității cibernetice.
Am reușit să obținem succes după succes.
În mai puțin de un an de la lansarea oficială, am găzduit competiția DefCamp Capture the Flag (DCTF) LIVE pe platformă, cu peste 2000 de utilizatori în același timp și totul a decurs fără probleme. Pot spune cu toată inima că acela a fost un moment când am trecut primul test.
Am investit apoi în crearea de conținut, iar acum avem peste 350 de laboratoare aliniate pe standardele din industrie, precum MITRE și OWASP, pentru a ajuta utilizatorii să aibă o imagine de ansamblu asupra competențelor reale aplicabile în locurile de muncă actuale din întreaga lume.
În prezent, ne concentrăm pe creșterea bazei de date a utilizatorilor și pe o mai bună cunoaștere a sectorului academic. De asemenea, dorim să consolidăm legătura pe care o avem cu universitățile din România, iar acest lucru este posibil cu sprijinul Orange România și Orange Fab. Credem că este important să reducem decalajul dintre sectorul academic și mediul de afaceri și să fim pregătiți să colaborăm cu universitățile și să pregătim viitoarea generație de specialiști în securitate cibernetică.
În ceea ce privește cifrele, am găzduit peste 60 de evenimente private și publice pe platformă, iar acum aproape 10.000 de utilizatori folosesc tehnologia noastră pentru a practica și a învăța securitate cibernetică.
Povestește-ne puțin despre competițiile care sunt găzduite de CyberEDU.
Securitatea cibernetică este o industrie în care tu, ca profesionist, trebuie să înveți și să îți îmbunătățești în mod constant abilitățile: tehnologiile noi și emergente aduc o mulțime de oportunități pentru hackeri, ceea ce duce la o mulțime de vulnerabilități și sarcini pentru experții în infosec. Când vine vorba de a fi la curent cu noile tehnici de atac sau vulnerabilități, concursurile de securitate cibernetică sunt o mină de aur.
De fapt, acesta este motivul pentru care am implementat pentru prima dată această caracteristică în CyberEDU: pentru că a învăța în timp ce concurezi este mai eficient decât a urma un curs sau un training.
După cum am menționat mai devreme, am găzduit peste 60 de competiții și inițiative private și publice pe CyberEDU încă de la început. Acum avem posibilitatea de a găzdui atât competiții individuale și de echipă, cât și ateliere de lucru cu diferiți formatori care pot urmări performanța și măsura rezultatele.
Suntem mândri că am găzduit Romanian Cyber Security Challenge (ROCSC), toate competițiile DefCamp 2021 Hacking Village (+10 evenimente în același timp), Brașov CyberArena și, nu în ultimul rând, fiecare ediție a UNbreakable România.
Anul trecut am avut și o premieră pe CyberEDU: am avut ocazia să găzduim o competiție de tip King-of-the-Hill pentru a încuraja formatul de tip atac-defensivă sub umbrela DefCamp Hacking Village și a fost o experiență extraordinară!
Suntem convinși că zona de concursuri va continua să evolueze spre tot mai multe și mai interesante activități care implică gamificare, lucru în echipă și, bineînțeles, premii.
Câți utilizatori sunt activi? Câți utilizatori a găzduit competiția UNbreakable?
Până în prezent, numărul de utilizatori a crescut doar organic în acești doi ani și suntem aproape de a ajunge la 10.000 de utilizatori.
Unul dintre cele mai dragi proiecte ale noastre este UNbreakable Romania, care reușește să aducă și să implice peste 1.500 utilizatori în fiecare an pe CyberEDU, în cel mai mare program educațional de securitate cibernetică pentru tineri din România. Suntem mândri că facem parte din acest fenomen și cu siguranță vom face tot ce ne stă în putință pentru a merge mai departe și pentru a găsi cât mai multe potențiale talente pe care să le pregătim pentru o viitoare carieră în securitate cibernetică.
Care sunt planurile de viitor pentru CyberEDU?
Pentru viitor, avem două direcții principale pe care am dori să le urmăm:
- Să dezvoltăm, împreună cu Orange România, un curs de formare dedicat sectorului academic pentru a crește capacitățile de securitate cibernetică la nivel universitar.
- Crearea de trasee de carieră atât pentru persoanele, cât și pentru echipele care doresc să urmeze o cale specifică de învățare a securității cibernetice.
În același timp, lucrăm non-stop pentru a dezvolta în continuare platforma și pentru a adăuga noi caracteristici care ne vor permite să trecem mai repede la nivelul următor. Din perspectiva creșterii, începând cu jumătatea anului ne vom concentra pe crearea de parteneriate internaționale care să ne ajute să ne extindem pe alte piețe europene, precum și pe căutarea de fonduri europene care ne pot oferi un impuls pentru a crește echipa mai rapid.
Securitatea cibernetică este un subiect de interes general. Ne dorim să susținem tinerii care doresc să aleagă o carieră în securitate cibernetică și ne bucurăm că suntem alături de competiția UNbreakable România.
Vrei să testezi platforma CyberEDU? Poți începe cu competiția UNbreakable România.