'Digitalizarea nu este o opțiune, ci o necesitate' - Vlad Cazan, co-fondator KFactory

/ /
'Digitalizarea nu este o opțiune, ci o necesitate' - Vlad Cazan, co-fondator KFactory
KFactory este o soluție de ultimă generație pentru Industry 4.0, care digitalizează procesul de producție, punând accentul pe managementul performanței. Concepută pentru a fi accesibilă oriunde de către operatori, ingineri și manageri, KFactory este construită cu ajutorul tehnologiilor moderne: IoT pentru colectarea datelor și ML pentru înțelegerea și optimizarea modului în care utilajele, operatorii și comenzile au impact asupra procesului de producție. A apărut dintr-o nevoie simplă identificată de fondatorii săi, Vlad Cazan and Adrian Dima, care au recunoscut o oportunitate masivă într-unul dintre cele mai puțin digitalizate domenii din prezent - manufacturing.
Ideea pentru KFactory a apărut în 2018, ca urmare a unei solicitări a unui client pentru soluții în timp real de monitorizare a performanței echipamentelor. Această colaborare inițială, împreună cu experiența fondatorilor în dezvoltarea de software, a dus la realizarea potențialului vast în spațiul de digitalizare a producției. Conceptul a luat amploare, iar în 2019, discuțiile cu Cristian Patachia-Sultănoiu de la Orange Fab au evidențiat amploarea substanțială a aventurii lor. Curând, în Decembrie 2019, KFactory a fost prezentată oficial ca parte a startup-urilor Orange Fab într-un interviu acordat Ziarului Financiar. Acum, echipa KFactory este formată din 14 membri și au reușit să strângă cu succes 825.000 de euro pentru extinderea internațională.

KFactory: reduce decalajul digital


După ce a colaborat cu sute de companii de producție pentru a le înțelege cerințele, KFactory a venit cu o suită de instrumente adaptate la nevoile industriei. Compania a dezvoltat o platformă complexă construită pe baza unei rețele de senzori fără fir, care colectează diverse date (de exemplu, consumul de energie, temperatura, nivelul de lumină) în funcție de cerințe. Platforma este alcătuită din 4 elemente independente, care pot fi integrate în ecosistemul industriei în mod separat, în funcție de nivelul de digitalizare al acesteia:

Level 1. KFactory Core: colectează și monitorizează datele necesare în timp real, contribuind la o înțelegere cuprinzătoare a performanței și sustenabilității liniilor de producție.
Level 2. KFactory Analytics:efectuează o analiză exhaustivă a utilajelor industriale, a comenzilor, a personalului și a echipelor de asistență, ajutând managerii nu numai să reacționeze la situația apărută, ci și să înțeleagă ce a dus la aceasta.
Level 3. KFactory Knowledge: utilizează ML pentru a învăța din datele colectate și a face prognoze asupra diferitelor aspecte legate de industrie, cum ar fi potențialele defecțiuni ale echipamentelor, ceea ce ajută în mod semnificativ managerii să programeze operațiunile de întreținere în timp util.
Level 4. Virtual Engineering Team: un concept de pionierat al asistenților de inteligență artificială pentru sectoarele de producție, întreținere, lanțul de aprovizionare, calitate și ecologie, care monitorizează parametrii, îi analizează, efectuează documente și le livrează echipei "reale" corespunzătoare.

KFactory și Orange Fab


Colaborarea dintre KFactory și Orange Fab a fost un pas esențial în creșterea primei și o experiență interesantă pentru cea de-a doua. În ultimii șase ani, KFactory a făcut pași remarcabili atât în dezvoltarea de soluții tehnologice de ultimă generație pentru digitalizarea industriilor, cât și în propria evoluție ca și companie. Între timp, Orange Fab a sprijinit KFactory nu numai prin distribuirea soluției lor, ci și prin furnizarea de conectivitate la internet și servicii cloud. Între companii s-a format o sinergie naturală, bazată pe ani de colaborare și pe participarea la evenimente precum Viva Tech, ateliere de lucru și Demo Days. Privind în viitor, KFactory plănuiește să încorporeze mai multe tehnologii disruptive și să devină un jucător important la nivel regional sau internațional, la care Orange Fab va fi bucuros să participe.