Europa cel mai bun loc pentru startup-uri AI de încredere

/ /
Europa cel mai bun loc pentru startup-uri AI de încredere

Am atins două etape importante în demersul nostru de a transforma Europa într-un hub global pentru IA de încredere:

- Astăzi, 2 februarie 2024, statele membre ale UE au aprobat în unanimitate acordul politic la care am ajuns în decembrie cu privire la Actul AI. Acordul a dus la un text echilibrat și pregătit pentru viitor, promovând încrederea și inovația în AI de încredere.

- Săptămâna trecută, am adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini startup-urile europene în domeniul inteligenței artificiale, completând cadrul de reglementare.

Ambele etape sunt la fel de importante pentru inovatorii europeni în domeniul inteligenței artificiale. Ele reflectă abordarea noastră cuprinzătoare față de AI: promovând atât încrederea, cât și excelența în AI.

Viziunea noastră: un ecosistem european înfloritor de startup-uri cu inteligență artificială, cu cercetători și ingineri talentați, care dezvoltă modele lingvistice mari în toate limbile europene, bazate pe cantități mari de date de înaltă calitate ușor accesibile, antrenandu-le pe cele mai rapide supercomputere din lume și lucrând cu parteneri industriali pentru a le transforma în aplicații inovatoare, cu acces la  piață unică europeana de 450 de milioane de oameni.

Și această viziune devine deja realitate. De exemplu, în Italia, vedem un startup de inteligență artificială care își antreneaza modelul lingvistic în limba italiană pe supercalculatorul Leonardo (parte a întreprinderii comune EuroHPC). În Finlanda, un alt startup lucrează cu cadre universitare de top pe modele de limbi mari deschise și de încredere, instruindu-i pe un alt supercomputer EuroHPC -Lumi- cu date în toate limbile europene.

Cu pachetul de măsuri de inovare AI de săptămâna trecută, sprijinim startup-urile europene în domeniul AI în trei moduri importante:

1. În primul rând, oferim startup-urilor acces la „materiile prime” cheie ale AI: date, putere de calcul, algoritmi și talent.

2. În al doilea rând, aducem împreună startup-urile AI cu utilizatori industriali, promovând aplicații AI de încredere în ecosistemele industriale ale Europei.

3. Și în al treilea rând, oferim un mediu de reglementare clar, stabil și previzibil, cu norme armonizate în toate cele 27 de state membre.

În ceea ce privește „materiile prime” ale inteligenței artificiale, puterea de calcul (necesară pentru antrenarea modelelor avansate de inteligență artificială) este deosebit de costisitoare, făcând adesea startup-urile dependente de parteneriate cu marile companii de tehnologie. În Europa, startup-urile vor avea acum o alternativă. Oferim startup-urilor (care dezvoltă AI de încredere) acces la infrastructura de calcul de înaltă performanță a Europei (EuroHPC). Avem deja unele dintre cele mai rapide supercalculatoare din lume (așa-numitele pre-exascale și exascale), dar pe lângă acestea, împreună cu statele membre, vom finanța achiziția și modernizarea supercalculatoarelor dedicate AI.

În jurul acestor supercalculatoare dedicate AI, adunăm diferitele „materii prime” ale AI în noi „Fabrici AI”. Acestea vor servi drept ghișeu unic pentru startup-uri, oferind putere de calcul combinată cu acces la centre de date, acces la talent prin parteneriate academice și servicii suplimentare. În ansamblu, Comisia Europeana și statele membre vor investi aproximativ 2,1 miliarde de euro în fabricile AI și în supercalculatoarele dedicate AI până în 2027.

În plus, datorită spațiilor noastre comune de date europene și noii noastre legislații în materie de date (Data Governance Act și Data Act, care au intrat în vigoare la începutul acestei luni), datele vor fi interoperabile și vor fi ușor disponibile startup-urilor pentru a dezvolta noi modele AI. Și prin noua inițiativă ALT-EDIC, Comisia Europeană sporește disponibilitatea datelor lingvistice de înaltă calitate, care vor fi esențiale pentru dezvoltarea de modele lingvistice mari în diferite limbi europene.

În al doilea rând, ecosistemele industriale ale Europei, de la producție până la automotive, vor fi factori cheie ai inovației în AI generativă. Cu noua inițiativă GenAI4EU (cu o finanțare suplimentară estimată la 500 de milioane de euro până în 2027), ajutăm startup-urile europene să colaboreze cu utilizatorii industriali pentru a-și transforma modelele AI în aplicații inovatoare. În mai multe domenii de aplicații promițătoare, cum ar fi asistența medicală și orașele inteligente, am lansat recent unități de testare și experimentare AI, ajutând startup-urile să-și valideze aplicațiile în condiții reale.

În cele din urmă, startup-urile europene cu inteligență artificială au nevoie de securitate juridică. Și au nevoie de companii și consumatori să aibă încredere în aplicațiile AI. Aici intervine Actul EU AI. Acesta stabilește balustrade eficiente și proporționale și asigură că startup-urile trebuie să respecte un singur set de reguli în toate cele 27 de state membre ale UE. Și face ca AI de încredere să fie sinonim cu „AI made in Europe”.

Actul AI se bazează pe consultări aprofundate ale părților interesate din partea Comisiei Europene și pe revizuiri meticuloase ale colegislatorilor, care au culminat cu o negociere trilog de 38 de ore și un acord istoric între colegislatori la 8 decembrie 2023.

Acest lucru a dus la un text echilibrat și rezistent in viitor. Regulile se concentrează exclusiv pe utilizările AI în care drepturile noastre fundamentale, sănătatea și siguranța sunt expuse riscului ridicat. Cercetarea și dezvoltarea sunt exceptate. Măsurile de transparență se aplică modelelor „cu scop general” (modelele mari care sunt capabile să îndeplinească o gamă largă de sarcini), în timp ce doar cele mai avansate modele AI cu riscuri sistemice din Europa (și din lume) sunt supuse unor cerințe suplimentare. Pactul AI va ajuta dezvoltatorii să anticipeze și să se pregătească pentru noile cerințe.

Susținerea unanimă de astăzi din partea tuturor statelor membre este o dovadă a acestei abordări echilibrate, precum și a importanței sale pentru cetățenii europeni.

Pentru toate aceste trei priorități, una nu merge fără cealaltă. Fără securitate juridică (prin adoptarea Legii AI), puterea de calcul, datele, algoritmii și talentul nu vor fi suficiente pentru ca un startup să aducă pe piață o inovație AI. Si invers. Prin urmare, mergem din plin înainte pe toate fronturile.

 Startup-uri – este timpul să veniți la bord!

Articol de Thierry Breton, European commissioner for Internal market

Sursă: https://www.linkedin.com/pulse/making-europe-best-place-start-ups-trustworthy-ai-thierry-breton-ljjic/?utm_source=share&utm_medium=member_ios&utm_campaign=share_via