Innovation Labs 2020: Alte 45 de echipe se alătură programului în Cluj, Iași, Sibiu și Timioara

/ /
Innovation Labs 2020: Alte 45 de echipe se alătură programului în Cluj, Iași, Sibiu și Timioara

În urma celor 4 hackathoane desfășurate simultan weekend-ul trecut în Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, 45 tinere echipe de startup tehnic se alătură celor 28 deja calificate după hackathonul de la finalul lunii februarie din București.

Pentru cele 4 hackathoane din Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara s-au înscris în total 100 de echipe formate din peste 230 de tineri cu proiecte curajoase, care și-au propus să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice.

Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre cele șapte verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Cyber–Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility. Participanții au acoperit trei categorii, în funcție de experiența membrilor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

În categoria de spin-off din proiecte de cercetare, susținută de Orange, s-a calificat proiectul Lung Cancer Diagnostics and Monitoring System din Cluj-Napoca.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2020 din Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara sunt:

Echipe din Cluj:

Lung Cancer Diagnosis and Monitoring System - Spin-off
Lung Cancer Diagnosis and Monitoring System apare ca un răspuns la problemele metodelor invazive de identificare a cancerului pulmonar. Echipa propune o aplicație bazată pe ecografie care poate determina natura canceroasă a unei leziuni pulmonare cu o acuratețe de peste 95%. Astfel, soluția propusă evită distrugerea țesuturilor cauzată de metodele invazive, reduce șansa obținerii de rezultate false pozitive și scade costurile asociate acestei proceduri.

Budget Master - Start-up
Budget Master vine în ajutorul celor care doresc să adopte un comportament de consum rațional și responsabil. Soluția propusă constă într-un asistent vocal specializat în probleme financiare care educă utilizatorii prin analiza comportamentului legat de cheltuielile zilnice. Aplicația creează un profil al cheltuielilor cotidiene și găsește soluții optime pentru gestionarea eficientă a finanțelor utilizatorilor. Mai mult, produsul vine integrat cu o funcție de interacțiune directă cu domeniul bancar care facilitează relația dintre bănci și clienți.

Medicalo - Scale-up
Echipa Medicalo propune un sistem de management medical care să ajute pacienții ce au finalizat un tratament sau au suferit intervenții chirurgicale. Soluția propusă constă într-o platformă care suplinește lipsa unei comunicări doctor-pacient eficiente prin digitalizarea recomandărilor și a monitorizării procesului de recuperare în urma externării din incintele spitalelor.

Luckify - Start-up
Luckify dezvoltă o aplicație care să ofere șansa achiziționării de experiențe și produse celor care dispun de un buget limitat. Soluția propusă constă într-un magazin virtual în care companiile își pot câștiga clienți prin intermediul unor tombole organizate de aplicație. Astfel, Luckify promite să scadă costul de achiziție pentru consumator și să ofere o modalitate nouă de promovare pentru furnizorii interesați.

ID Medic - Start-up
Echipa ID Medic propune o soluție care să eficientizeze procesul de diagnosticare și aplicare al tratamentului de către paramedici. Produsul folosește date despre istoricul medical al pacientului pentru a furniza informații corecte și utile în situații de urgență medicală. Astfel, ID Medic promite să ofere paramedicilor o soluție digitalizată pentru identificarea profilului medical al pacienților în caz de accident în vederea luării celor mai optime decizii de diagnosticare și tratare.

XeoSmartHome - Start-up
Echipa XeoSmartHome dezvoltă un produs IoT care să scape iubitorii de animale de grija purtată pentru patrupezii lor atunci când aceștia pleacă de acasă. Soluția propusă constă într-un sistem automat care hrănește animalul în lipsa stăpânului ce poate fi programat prin intermediul unei aplicații mobile. Mai mult, XeoSmartHome promite să acționeze ca un interlocutor între stăpân și furnizorii de hrană pentru animale prin integrarea unui senzor care determină cantitatea de hrană rămasă și facilitarea procesului de achiziție.

Donero - Scale-up / Start-up
Donero este un produs care oferă transparența tuturor donațiilor financiare prin intermediul tehnologiei de tip blockchain. Soluția propusă promite să încurajeze donațiile financiare individuale și colective prin a oferi încredere în faptul că acestea sunt utilizate pentru cauza declarată. Produsul permite utilizatorilor accesul la informații care nu pot fi modificate referitoare la achizițiile făcute cu ajutorul donațiilor efectuate.

Blood Chain - Start-up
Echipa Blood Chain propune o aplicație care să rezolve problema lipsei donatorilor de sânge. Soluția Blood Chain are ca scop încurajarea donatorilor vechi și noi prin intermediul alertelor pe telefon și recompenselor materiale și sociale. Produsul integrează un sistem de alerte care notifică utilizatorii de nevoile curente de donare de sânge și îi recompensează prin intermediul cupoanelor și a unei comunități virtuale.

Lytter - Start-up
Lytter este un sistem inteligent de reciclare destinat școlilor. Soluția Lytter integrează tehnologii de tip IoT în recipientele de reciclare din instituțiile de învățământ și monitorizează rata de reciclare a fiecărei clase. Astfel, echipa Lytter promite atât o soluție pe termen scurt în vederea promovării reciclării responsabile prin elemente de gamification și parteneriate cu organizații acreditate în prelucrarea deșeurilor cât și o soluție pe termen lung prin educarea noilor generații în acest sens.

Care Connection - Start-up
Care Connection este o platforma adresată îngrijirii și educării copiilor. Soluția propusă oferă un spațiu digital destinat părinților în care aceștia pot identifica și obține ajutor specializat în vederea activităților de babysitting și servicii de meditații. Produsul Care Connection integrează sisteme de testare psihologică riguroase care să ofere încredere părinților în vederea babysitterilor și meditatorilor angajați.

InventiffSMS.App - Scale-up
InventiffSMS.App este un sistem de management inteligent al SMS-urilor. Produsul permite conectarea serviciilor SMS ale unui utilizator la un dashboard personal de unde pot fi gestionate toate mesajele trimise și primite. Mai mult, soluția InventiffSMS.App permite transferul informațiilor în diferite platforme sociale în vederea facilitării procesului de creare și editare al conținutului.

Slick - Start-up
Echipa Slick concepe și dezvoltă motociclete electrice pentru a combate poluarea din orașele supraaglomerate. Soluția propusă integrează prototipurile de motocicletă dezvoltate cu un sistem de încărcare gratis care să reducă semnificativ costurile transportului din orașe.

Molly - Start-up
Molly este un asistent virtual personal de cumpărături care ajută consumatorii să aleagă cea mai bună ofertă atunci când se află într-un magazin. Produsul dezvoltat creează profilul consumatorului și oferă sugestii de cumpărare personalizate prin raportare la datele oferite de furnizor. Astfel, Molly promite să faciliteze legătura clientului cu sectorul retail prin îmbunătățirea satisfacției cumpărătorului cu deciziile de achiziție.

Empathy - Start-up
Echipa Empathy dezvoltă un produs menit să faciliteze procesul de introspecție al utilizatorilor. Soluția propusă constă în integrarea unui jurnal cotidian cu opțiunea de înregistrare a vocii pentru rememorarea sentimentelor și gândurilor din zilele bune. Astfel, Empathy promite să readucă o vibrație specială care să ridice starea de spirit a persoanelor într-o viață caracterizată de accelerare.

Echipe din Iași:

Synovius - Start-up
Synovius este un echipament medical portabil care ajută la recuperarea și tratarea articulațiilor (cot, genunchi și gleznă), independent de locație. Soluția propusă este concepută să permită controlarea dispozitivului sau dispozitivelor de recuperare prin intermediul unei aplicații mobile și ajută în economisirea cheltuielilor destinate în mod normal tratării. Echipa responsabilă de realizarea Synovius promite înlocuirea echipamentelor tradiționale de recuperare printr-un un model de business ce presupune vânzarea sau închirierea în: unități medicale, spitale și centre de tratare.

Pills vs. Pills - Start-up
Pills vs. Pills propune o platformă destinată informării pacienților cu privire la contraindicațiile medicamentelor pe care le consumă. Soluția folosește profilul medical al pacientului și informații din prospectele medicale pentru a oferi într-un mod inteligibil detalii referitoare la substanțe medicamentoase incompatibile, restricții alimentare sau sportive, efecte adverse ale medicamentelor și potențiale limitări în abilitatea de a conduce.

Radio Saver - Start-up
Echipa Radio Saver dezvoltă un sistem care răspunde la impedimentele date de limitările de comunicare din regiunile izolate. Soluția propusă constă într-un circuit bazat pe tehnologii de tip wireless care permite achiziția informației de la un alt dispozitiv și transmiterea acesteia prin unde radio. Astfel, dispozitivul promite să rezolve problemele de localizare și comunicare întâmpinate de unitățile de salvare și de cei care merg în aventuri montane.

Discover Iași - Start-up
Discover Iași dezvoltă o aplicație destinată turismului cu biciclete electrice din orașul Iași. Produsul propus stabilește traseul și permite utilizatorului să urmărească în timp real informații despre atracțiile turistice existente. Echipa Discover Iași dispune momentan de 10 biciclete electrice prin care promite să ofere o nouă dimensiune experienței de turist din orașul Iași.

Rungutan - Scale-up
Rungutan este cea mai rapidă platformă de pe piață pentru testarea interfețelor web. Soluția propusă și dezvoltată prin tehnologie proprie de compania NETBEARS din Iași îi ajută pe testeri să măsoare viteza de încărcare și performanța site-urilor web. Caracterizată de o arhitectură serverless, soluția Rungutan este destinată proiectelor IT care au nevoie de investigații și siguranță în procesul de analiză a performanței site-urilor web.

Hereitis - Start-up
Echipa Hereitis propune o soluție care să faciliteze utilizarea transportului în comun din orașul Iași. Aplicați Hereitis oferă utilizatorilor poziția și distanța în minute/secunde a autobuzelor prin intermediul unui sistem de localizare actualizat automat. Astfel, echipa promite să facă transportul în comun cât mai predictibil pentru cetățenii orașului.

eDrive - Start-up
Echipa eDrive propune un sistem care să faciliteze conversia de la o bicicletă standard la o bicicletă electrică în vederea minimizării neplăcerilor resimțite de cei care folosesc bicicleta ca mijloc principal de transport. Soluția propusă presupune un ansamblu ce cuprinde o roată cu motor, o baterie ce alimentează motorul, senzori, și o cutie de gestiune. Produsul ajută astfel la îmbunătățirea bicicletei standard prin creșterea vitezei, prin facilitarea semnalizării (stânga/dreapta, lumini de stop) și prin înregistrarea traseelor parcurse.

Echipe din Sibiu:

ParkingWizzard - Start-up
Echipa ParkingWizzard propune o aplicație care facilitează găsirea rapidă a unui loc liber de parcare. Soluția propusă preia imaginea de la camerele de supraveghere existente sau folosește propriile camere pentru a identifica locul liber disponibil, și a îl afișa în timp real în aplicație. Produsul promite un corporațiilor care au parcări private și primăriilor care gestionează parcările publice o modalitate mai eficientă de gestionare a locurilor de parcare.

On Time Agenda - Start-up
Echipa On Time Agenda dezvoltă o aplicație destinată unei mai bune gestionări a programărilor pentru furnizorii de servicii. Soluția propusă promite automatizarea și îmbunătățirea serviciului clienți din cadrul organizațiilor interesate prin trimiterea de notificări SMS pentru a le a reaminti ziua și ora programării.

Volunteer Management Platform - Start-up
Echipa Volunteer Management Platform vine în întâmpinarea celor interesați de voluntariat prin identificarea evenimentelor din zona lor la care pot participa ca voluntari în organizare și ajută organizatorii de evenimente să gestioneze voluntarii din cadrul evenimentului. Soluția dezvoltată constă într-o platformă care asigură recrutarea și inducția voluntarilor în cadrul echipelor de organizare a diferitelor evenimente.

MakeItEasy - Start-up
MakeItEasy oferă o soluție menită sa digitalizeze procesele birocratice între persoanele fizice și furnizorii de servicii publice. Produsul MakeItEasy economisește astfel timp pentru ambele părți prin simplificarea proceselor de contractare, obținere a avizelor și aprobărilor.

e-Practica - Start-up
Echipa e-Practica dezvoltă o platformă menită să digitalizeze procesul desfășurării practicii din universități. Soluția propusă creează un spațiu digital care include locuri de practică, internship-uri și job-uri oferite de potențiali angajatori la care studenții pot aplica. Prin utilizarea platformei universitățile beneficiază de statistici și rapoarte, studenții de informații corespunzătoare și de posibilitatea de a încărca documentele pentru practică, iar companiile de promovare. Astfel, e-Practica se asigură că activitatea universitară este sincronizată cu cerințele din piața muncii.

Clean Car - Start-up
Echipa Clean Car dezvoltă o aplicație care intermediază legătura dintre posesorii de mașini auto care doresc să spele mașina și posesorii de permis auto care doresc să obțină un venit suplimentar. Soluția propusă permite posesorului de mașină auto să economisească timpul aferent spălării mașinii cu ajutorul unui alt șofer interesat de îndeplinirea acestei activități în schimbul unei remunerații.

Smart Cow - Start-up
Smart Cow este o aplicație care oferă o interfață web pentru automatizarea dozatoarelor de lapte și a aparatelor automate pentru cafea. Soluția propusă folosește tehnologii de tip IoT prin care verifică nivelul de lapte și starea tehnică a componentelor dozatoarelor sau aparatelor în vederea notificării furnizorilor de necesitatea reaprovizionării sau intervenției tehnice.

Sweet Deal - Start-up
Echipa Sweet Deal propune o aplicație destinată activităților de account management care automatizează procesul de urmărire a progresului în cadrul unui proiect. Produsul oferă o soluție de eficientizare a comunicării ce înlocuiește interacțiunea prin telefon și email cu o interfață ușor de utilizat care centralizează și gestionează toată informația din cadrul proiectului.

Mr.K Smart Wallet - Start-up
Echipa Mr.K Smart Wallet promite să reinventeze portofelul prin intermediul unui port card fizic multifuncțional. Soluția propusă permite sincronizarea cu telefonul utilizatorului și integrează un sistem de securitate care protejează împotriva clonării cardului și permite localizarea acestuia în cazuri necesare alături de un modul de digitalizare a cărților de vizită. Mai mult, Mr.K Smart Wallet oferă o gamă largă de opțiuni pentru personalizarea port cardului prin care permite utilizatorilor să opteze pentru stilul ales.

eServicii - Start-up
Echipa eServicii dezvoltă o interfață web menită să conecteze liberii profesioniști din diferite domenii cu clienții care au nevoie de serviciile acestora. Soluția propusă vizează inițial serviciile care presupun îngrijirea animalelor din zonele urbane și urmărește extinderea către alte sectoare de activitate. Astfel, produsul caută să creeze un spațiu digital cu oportunități de obținere a veniturilor suplimentare din partea clienților dispuși să plătească pentru asemenea servicii.

Sales Scanner - Start-up
Produsul propus de Sales Scanner vine în întâmpinarea celor interesați de cele mai avantajoase oferte din proximitate, puse la dispoziție de restaurante, cafenele și magazine. Soluția propusă constă într-o aplicație mobilă care folosește coordonatele GPS ale utilizatorului și date despre reducerile oferite de furnizori pentru a recomanda consumatorului oferte accesibile referitoare la servicii și produse aflate în proximitate.

Echipe din Timișoara:

POLYMORE - Start-up
POLYMORE oferă o soluție ce folosește algoritmi de tip Inteligență artificială pentru gestionarea deșeurilor plastice. Aplicația propusă analizează variantele de refolosire și descompunere a produselor ce conțin plastic contaminat și oferă strategiile cele mai eficiente pentru gestionarea acestora. Soluția vine atât în ajutorul firmelor din sectorul alimentar cât și în ajutorul actorilor din sectorul agricol și de construcții interesați de utilizarea materialelor alternative.

BuyBox - Start-up
BuyBox promite să îmbunătățească relația client-magazine prin integrarea tehnologiilor IoT în procesele de retail. Soluția propusă utilizează o serie de senzori pentru colectarea de date în timp real în vederea optimizării proceselor de gestionare a clienților și a produselor din magazine. BuyBox colectează și centralizează într-o aplicație mobilă informații precum stocul de pe raft, detalii despre produs și statistici despre comportamentul consumatorului pentru a oferi magazinelor strategii inteligente de administrare a cumpărătorilor bazate pe informațiile obținute din datele agregate.

Dorel - Start-up
Dorel este o platformă ce acționează ca intermediar între meșteri și potențiali clienți, venind ca o soluție a dificultății întâlnite în piața muncii în ceea ce privește calibrajul defectuos al așteptărilor profesioniști - clienți. Aplicația disponibilă în varianta de mobil pe Android și iOS permite clienților care necesită ajutorul oamenilor pricepuți să cunoască ofertele disponibile în proximitate alături de calitatea și prețul acestora.

Orderro - Start-up
Orderro propune un soft de management pentru restaurante, baruri și cafenele. Scopul soluției este de a eficientiza procesul de gestionare al clienților din restaurante, baruri și cafenele prin a oferi consumatorului posibilitatea de a rezerva în prealabil masa și consumația dorită prin intermediul unui meniu digital. Mai mult, Orderro folosește datele agregate pentru a oferi sugestii de îmbunătățire a proceselor de achiziție și preparare a produselor.

Crystal-Matrix.com - Start-up
Crystal-matrix.com este platformă de work outsourcing care ajută la dezvoltarea afacerilor de succes prin îmbunătățirea brandurilor personale ale profesioniștilor alături de conectarea și facilitarea comunicării dintre aceștia. Echipa Crystal-Matrix.com propune un spațiu digital în care firmele pot externaliza munca iar utilizatorii pot descoperi și aplica la oferte de muncă tip freelancing.

Experience Jobs - Start-up
Experience Jobs este un start-up care dezvoltă o aplicație destinată persoanelor fără istoric în piața muncii și persoanelor care caută surse de venit suplimentar. Soluția propusă acționează ca un intermediar între segmentul țintă și ofertele flexibile de muncă valabile în piață, oferind astfel posibilitatea de acumulare a experienței și veniturilor suplimentare.

Planty - Start-up
Planty este o aplicație mobilă care folosește algoritmi de tip Inteligență Artificială pentru a detecta bolile patologice ale plantelor. Soluția propusă este dedicată fitofarmaciilor și fermierilor interesați de identificarea cât mai rapidă a posibilelor probleme patologice și soluții inteligente în ceea ce privește sănătatea plantațiilor.

Q-toggle - Start-up
Q-toggle este o aplicație care oferă consultanță pentru automatizarea spațiilor prin tehnologii de tip IoT. Soluția propusă analizează dificultatea de implementare și compatibilitatea tehnologiilor IoT cu spațiul și tehnologiile deja implementate pentru a oferi cele mai optime strategii de tranziție către spații inteligente. Echipa Q-toggle promite astfel să soluționeze dificultățile de integrare a multiplelor echipamente inteligente existente pe piață.

Guidify - Start-up
Guidify este platformă online care ajută companiile să creeze prezentări animate și ușor de înțeles pentru utilizarea de produse sau servicii, acestea fiind accesibile pentru utilizatorii finali prin simplă scanare a unui cod QR. Platforma include, de asemenea, un asistent virtual care poate fi instruit cu ușurință pentru a răspunde la orice tip de întrebare. Soluția propusă promite astfel să faciliteze înțelegerea informației necesară pentru utilizarea unui produs sau tehnologie de către utilizatorul final și să reducă timpul necesar realizării instrucțiunilor de către furnizori.

AI UAV - Start-up
AI UAV lucrează în prezent la dezvoltarea și integrarea roboților industriali cu o capacitate mobilă în ariile de producție. Soluția propusă folosește parametrii precum temperatura sau umiditatea mediului înconjurător pentru a crea sisteme ce permit roboților industriali să depășească constrângerile mobilitate impuse de spațiul în care aceștia activează.

wARdrobe - Start-up
Echipa wARdrobe dezvoltă o aplicație care vine în ajutorul pasionaților de shopping online folosind realitatea augmentată și prelucrare prin modele tridimensionale. Soluția propusă urmărește forma corpului uman și proiectează o imagine a piesei de îmbrăcăminte selecționate pe imaginea corpului virtual al utilizatorului. Astfel, wARdrobe promite nu doar să ofere pasionaților de shopping online o experiența inedită ci și să scadă probabilitatea de returnare a unui produs vestimentar.

Waev - Start-up
Echipa Waev dezvolta o aplicație de socializare prin care prima interacțiune se realizează în urma ascultării unor înregistrări vocale, în baza cărora utilizatorii stabilesc compatibilități. Ulterior, aceștia pot începe o conversație și pe măsură ce aceasta avansează, aplicația permite persoanelor să vadă progresiv fotografii ale celor cu care vorbesc. Astfel, spre deosebire de alți competitori, Waev susține dezvoltarea relațiilor interumane de calitate, respectând ritmul natural de cunoaștere între parteneri, plecând de la compatibilități și concentrându-se în plan secundar pe aspectul fizic.

SpineUP - Start-up
Durerile de spate sunt o problemă reală, iar aplicația SpineUP este soluția rapidă pentru acestea. SpineUP pune la dispoziție o aplicație ce conține programe de exerciții scurte ce pot fi desfășurate acasă sau la birou și care au ca scop ameliorarea și prevenirea durerilor de spate. Soluția SpineUP promite astfel să ofere exerciții personalizate în funcție de afecțiunile și nevoile utilizatorilor.


Acceleratorul Innovation Labs este organizat de către Asociația Tech Lounge, Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și ROSENC cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD - Groupe Société Générale, OMV Petrom, Atos, precum și al partenerului strategic The Romanian-American Foundation, în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.

În cele cinci orașe, programul este susținut academic de către 10 universități de top din România, ce includ peste 90% din studenții de tehnologie din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.