IRIS Robotics: tehnologia digital twin

/
IRIS Robotics: tehnologia digital twin

Conform ultimului raport realizat în 2019 de Federația Internațională de Robotică (IFR), România se situează semnificativ în urma nivelului mediu mondial, cu un scor de 18 față de 113 [1]. Ne bucurăm însă să vă anunțăm că IRIS Robotics, cu sprijinul Orange Fab, sunt pregătiți să lucreze la schimbarea acestei situații!

IRIS Robotics este o companie fondată de oameni pasionați de roboți si automatizare, care are drept scop să ne faca viața mai ușoară. Combinând expertiza, posibilitățile tehnologiilor moderne și dragostea pentru munca lor, IRIS Robotics creează produse care variază "de la soluții software, la roboți și imprimante 3D"[2].
"Omul de bază" incontestabil al companiei este robotul umanoid Pepper [3], care a devenit o de un sprijin de  nadejde pentru sectoare ce sunt strâns legate de interacțiunea cu oamenii, precum ar fi educația, HoReCA sau asistență medicală. Astfel de roboți precum Pepper sunt de neînlocuit pentru acțiunile monotone și repetitive - adică acele acțiuni care rămân cauza principală a epuizării rapide a celor care lucreaza cu publicul. Prin delegarea sarcinilor de rutină către robot puteți economisi energie, timp și bună dispoziție pentru lucrurile care contează cu adevărat! Pepper poate fi programat să programeze întâlniri, să proceseze diverse documentații, să întâmpine oamenii, să îi informeze, să îi distreze sau să îi ghideze undeva - și multe altele, în funcție de cerere: IRIS Robotics poate dezvolta robotul în funcție de solicitarile clientilor.

Cum a început IRIS Robotics?

Andrei Iulian Marin, fondator și CEO al IRIS Robotics, a fost pasionat de roboți încă de mic: a participat la concursuri naționale și internaționale, iar în 2015 a înființat o asociație de robotică, ajutând tinerii să își îndeplinească visele în acest domeniu. În 2017, când avea doar 21 de ani, Andrei a înființat compania IRIS Robotics, iar astăzi este deja un jucător important pe piața românească și nu numai. În ciuda faptului că echipa companiei nu depășește 20 de membri, IRIS Robotics face parte din grupul United Robotics, o societate care reunește peste 10 organizații și 5 mii de angajați.

Cum ne-am întâlnit?

Foarte recent Orange Fab a participat la un eveniment la Iași, găzduit de Fab Lab! Acolo am făcut cunoștință cu IRIS Robotics și, fiind impresionați de munca lor, am fost încântați să lucrăm împreună!

Cum funcționează IRIS Robotics?                   

Clientul apeleaza la IRIS Robotics cu o cerere specială, pe baza căreia compania lansează o pregătire în două fluxuri: hardware și software. În timp ce hardware-ul este un obiectiv relativ ușor: clientul, cu ajutorul consultanților, alege cel mai potrivit model de robeot din setul prezent, adevărata provocare pentru dezvoltator începe pe partea de software. Pentru fiecare robot, IRIS Robotics construiește un software de la zero până la produsul final, în funcție de funcționalitatea solicitată. Astfel, fiecare robot este o operă de artă complet personalizată pentru un anumit client!

 Care sunt verticalele vizate?

IRIS Robotics a câștigat deja popularitate în sectoare precum:

·       Asistență medicală: roboții sunt un sprijin important în spitale, ajutând oamenii cu informații, îndrumându-i către medici, având grijă de pacienții în vârstă, care ar putea necesita o atenție constantă, reamintiri frecvente și o comunicare caldă.

·       Educație: după ce au descoperit un potențial uriaș al roboților în domeniul educațional, școlile și universitățile comandă în mod activ produsele IRIS Robotics în prezent. Robotul poate prezenta informațiile într-o manieră distractivă, poate organiza sesiuni de întrebări, chestionare, ajutând copiii să se concentreze, iar profesorii - să economisească mai multă energie de interacțiune, înțelegere și căldură față de elevii lor și să prevină epuizarea - dezastrul profesiilor de ajutorare.  În plus, roboții sunt foarte buni în comunicarea cu copiii cu ADHD și cu copiii cu tulburări din spectrul autist, ajutându-i să învețe cum să fie sociabili într-un mediu sigur și lipsit de judecăți. 

·       Comerț: în epoca în care roboții sunt abia pe punctul de a fi folosiți pe scară largă - așa că ei atrag automat toată atenția. Ce ar putea fi un instrument mai perfect pentru publicitate?

·       HoReCa și sectorul public: întotdeauna prietenoși și politicoși, roboții sunt uimitori în a întâmpina, ghida, distra, informa si gestiona sarcini administrative.

Și ce urmează? 

Împreună cu Orange, IRIS Robotics dezvolta un proiect de digital twin – o solutie prin care un robot umanoid poate merge în locul dumneavoastră într-o locație din apropiere, poate asculta/prelua informatii cu ajutorul microfoanelor încorporate, poate capta imagini video din mediul in care se afla cu ajutorul camerelor sale și poate transmite informatii/mesaje prin intermediul difuzoarelor sale. În ciuda faptului că, deocamdată, aplicabilitatea robotului a fost anunțată pentru a viza sectorul divertismentului, bănuim deja un potențial semnificativ mai larg al acestor ajutoare miniaturale în domeniile sănătății, retail și al industriilor cu un grad de risc ridicat!

 Așadar, așteptăm cu nerăbdare!

 

Referințe

1.     https://ifr.org/worldrobotics/

2.     https://irisrobotics.ro/

3.     Pepper Robot for Business Innovation and Automation | IRIS Robotics 

4.     Temi, robot de teleprezență pentru casă sau birou | IRIS Robotics

5.     Nao Robot, excelent pentru educație și cercetare | IRIS Robotics