3 startup-uri din Orange Fab, implicate în proiectul Alba Iulia Smart City 2018

/ /
3 startup-uri din Orange Fab, implicate în proiectul Alba Iulia Smart City 2018

La începutul săptămânii a avut loc Dezbaterea Națională Smart City - Alba Iulia 2018. Orange este unul din partenerii principali ai proiectului de oraș inteligent, în ultimul an fiind integrate și 3 soluții dezvoltate de startup-uri din Orange Fab: BOX2M, uRADMonitor și Fullscreen Digital.

Alba Iulia Smart City 2018 este un proiect pilot menit să transforme municipiul Alba Iulia în primul oraș din România unde vor fi implementate soluții integrate de oraș inteligent, cu ocazia celebrării a 100 de ani de unificare a României. Proiectul pilot este unic în România, fiind primul proiect de oras inteligent dezvoltat în comun de guvernul național, o autoritate publică locală și companii private. Pentru mai multe detalii despre proiect, intră pe site-ul conferinței.

Soluțiile startup-urilor din Orange Fab ce au fost implementate în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City sunt:

BOX2M

În cadrul Alba Iulia Smart City, soluţia dezvoltată de BOX2M pe infrastructura Orange (conectivitate şi platformă IoT) monitorizează în timp real consumul şi calitatea energiei furnizate în două puncte de aprindere ale sistemului de iluminat public. Aceste puncte deservesc 101 lămpi de iluminat inteligent cu LED, gestionate de la distanţă prin comunicaţii LoRaWAN si prin sistemul de telegestiune inteliLIGHT.

Complementară soluţiei de iluminat public inteliLIGHT, BOX2M permite municipiului Alba Iulia şi operatorului pentru iluminat public reduceri semnificative ale facturii de achiziţie de energie, micşorarea eforturilor (cost, timp) de mentenanţă, alertarea incidentelor, auditarea în timp real cât şi interfaţarea structurată într-un sistem de management tip BIM (business intelligence model) ce constituie unul dintre elementele de bază ale unui “smart territory”.

Mai multe detalii.


uRADMonitor

Pentru a determina exact care sunt zonele din oraş cu o calitate a aerului scăzută, astfel încât administrația să se poată interveni, Orange a integrat pe platforma de oraş inteligent Alba Iulia Smart City soluţia uRADMonitor. Aceasta echipează orașul inteligent cu senzori pentru diverși factori poluatori.

15 senzori au fost instalaţi şi funcţionează la parametri optimi în 15 autobuze (ale STP Alba Iulia) dotate cu conectivitate Internet sau access LoRaWAN.  Datele culese în mişcare oferă informații despre nivelul de poluare din oraș și zona limitrofă. Acestea sunt transmise în timp real către un dashboard accesibil din orice conexiune de internet, oferind informaţii actualizate în fiecare minut despre nivelul de poluare şi despre evoluţia poluării în timp sau de la o locaţie la alta.

Mai multe detalii.


City Analytics, dezvoltat de Orange în parteneriat cu Fullscreen Digital

City Analytics este o soluţie software implementată în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City de către Orange, cu ajutorul căreia administrația orașului poate vizualiza în timp real zonele aglomerate și fluxurile de trafic pietonal, timpul petrecut în anumite zone și frecvența de revizitare.

Informaţiile sunt agregate în modele statistice şi analitice și sunt vizualizate grafic în timp real sau în evoluție pe perioade de până la un an. Informațiile sunt relevante pentru definirea de soluţii pentru decongestionarea traficul urban normal sau generat de activități turistice. În baza unor astfel de informații, poate fi optimizată în timp real alocarea mijloacelor de mobilitate urbană și, în baza analizelor istorice, pot fi luate decizii privitoare la lucrări de îmbunătățire urbanistică și de dezvoltare durabilă.

Mai multe detalii.


La evenimentul de la Alba Iulia, Cristi Pațachia, Development & Innovation Manager la Orange România, a prezentat rezultatele proiectului pilot Alba Iulia Smart City din perspectiva integrărilor realizate de Orange și a oferit recomandări pentru continuarea optimă a implementării.

În cadrul conferinței, a avut loc și sesiunea Startup Demo-Show, sesiune susținută de Orange Fab. Pe scenă au prezentat și echipele absolvente Innovation Labs - Heimdal, PIDrone, ReactiveBoards, precum și CBNAgro.tech, startup parte din Orange Fab cu o parte din echipa tehnică absolventă a Innovation Labs, programul de pre-accelerare organizat de TechLounge și susținut de Orange.

Sesiunea de pitch-uri poate fi urmărită în întregime:

Sesiunea 6 – Start-up Demo Show Prezentari de solutii smart city realizate de firme start-up, in vederea finantarii acestora de catre investitorii privati sau cooptarea in alte proiecte deja existente. Start-Up-urile pot primi din partea companiei Orange acces la tehnologii si API-uri pentru dezvoltarea produsului, suport pentru testarea lui intr-un mediu real si acces la reteaua de distributie Orange pentru cresterea afacerii. - Daniel Rosner, Program manager, InnovationLabs - Vadim Fîntînari, Steepsoft: sPark – Parking management with AI - CBNIT – Cristian Tranca, CTO - Heimdal – Laura Antonache, co-fondator - PIDrone – Cristian Trifu, CTO - ReactiveBoards – Sorin Dabiste, co-fondator - SensiX -Ionut Movila, CTO

Geplaatst door Marius Bostan op Dinsdag 9 oktober 2018