Orange câștigă premiul Best Smart City Company la gala Smart City Industry Awards 2018
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a premiat cele mai performante persoane, instituții și companii implicate în dezvoltarea comunităților urbane inteligente din România. În cadrul galei Smart City Industry Awards, ce a avut loc la București pe 10 decembrie, Orange România a fost desemnată "Cea mai bună companie în domeniul Smart City", pentru proiectele de orașe inteligente desfășurate în ultimii ani și implicarea startup-urilor din Orange Fab în dezvoltarea soluțiilor implementate.
"Încă de la lansare, ambiția noastră pentru Orange Fab a fost de a-l transforma într-un program de referință pentru susținerea inovației și antreprenoriatului în orașele digitale, un program care să fie adoptat în mod activ de cât mai multe administrații publice. Pentru acest motiv, acest premiu ne onorează.
Orange Fab este un program relevant pentru orașele unde administrațiile își doresc să dezvolte zona de antreprenoriat și să rețină tinerii în oraș după absolvirea studiilor, acesta fiind un indicator important al sustenabilității unei comunități locale. Avem deja exemple concrete de primării care au înțeles beneficiile unui ecosistem în care antreprenori locali dezvoltă soluții cu impact în comunitate, plecând de la seturi de date generate local. Infrastructura orașului și datele trebuie puse la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații iar Orange Fab devine astfel un facilitator.
Rezultatele obtinute până în prezent sunt foarte bune și avem speranța că, treptat, Orange Fab va deveni partenerul de inovație și antreprenoriat al orașelor smart." - Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager, Orange România și managerul programului Orange Fab.
Soluțiile startup-urilor din Orange Fab ce au fost integrate în proiectele de Smart City (din Alba Iulia, Constanța, Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca) sunt:
1. BOX2M
Soluţia dezvoltată de BOX2M pe infrastructura Orange (conectivitate şi platformă IoT) monitorizează în timp real consumul şi calitatea energiei furnizate de sistemul de iluminat public din Alba Iulia. Soluția deservește 101 lămpi de iluminat inteligent cu LED, gestionate de la distanţă prin comunicaţii LoRaWAN si prin sistemul de telegestiune inteliLIGHT.
Complementară soluţiei de iluminat public inteliLIGHT, BOX2M permite municipiului Alba Iulia şi operatorului pentru iluminat public reduceri semnificative ale facturii de achiziţie de energie, micşorarea eforturilor (cost, timp) de mentenanţă, alertarea incidentelor, auditarea în timp real cât şi interfaţarea structurată într-un sistem de management tip BIM (business intelligence model), ce constituie unul dintre elementele de bază ale unui “smart territory”.
Aceeași soluție a fost instalată și pe sistemul de iluminat public din Constanța.
2. uRADMonitor
Pentru a determina exact care sunt zonele din oraş cu o calitate a aerului scăzută, astfel încât administrația să se poată interveni, Orange a integrat pe platforma de oraş inteligent Alba Iulia Smart City soluţia uRADMonitor. Aceasta echipează orașul inteligent cu senzori pentru diverși factori poluatori.
Senzorii au fost instalaţi şi funcţionează la parametri optimi în autobuze ale STP Alba Iulia dotate cu conectivitate Internet sau access LoRaWAN. Datele culese în mişcare oferă informații despre nivelul de poluare din oraș și zona limitrofă. Acestea sunt transmise în timp real către un dashboard accesibil din orice conexiune de internet, oferind informaţii actualizate în fiecare minut despre nivelul de poluare şi despre evoluţia poluării în timp sau de la o locaţie la alta.
Aceeasi soluție a fost instalată pe mijloace de transport în comun din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București.
3. FullScreen Digital prin soluția City Analitycs
City Analytics este un software implementat în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City de către Orange, cu ajutorul căreia administrația orașului poate vizualiza în timp real zonele aglomerate și fluxurile de trafic pietonal, timpul petrecut în anumite zone și frecvența de revizitare.
Informaţiile sunt agregate în modele statistice şi analitice și sunt vizualizate grafic în timp real sau în evoluție pe perioade de până la un an. Informațiile sunt relevante pentru definirea de soluţii pentru decongestionarea traficul urban normal sau generat de activități turistice. În baza unor astfel de informații, poate fi optimizată în timp real alocarea mijloacelor de mobilitate urbană și, în baza analizelor istorice, pot fi luate decizii privitoare la lucrări de îmbunătățire urbanistică și de dezvoltare durabilă.
Aceeși soluție a fost instalată și în Timișoara și București.
4. Pentest-Tools și Dekeneas
Soluțiile de securitate cibernetică Pentest-Tools și Dekeneas sunt integrate în aplicația Business Internet Security Threat Map care auditează securitatea cibernetică, inclusiv traficul de internet aferent hotspoturilor mobile și fixe disponibile în zonele publice din cadrul proiectelor de oraș inteligent din Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Detalii despre soluțiile Orange pentru smart city pe www.orange.ro/business/smart-city.