Rastel.io - Parcări sigure pentru biciclete
Ți s-a furat vreodată bicicleta? Aceasta a fost întrebarea pe care am pus-o colegilor din echipa Orange și am fost surprinși că aproximativ 30% dintre noi am trecut prin această experiență neplăcută. Din fericire, lumea nu stă pe loc și poți fi mai încrezător în siguranța prietenului tău pe două roți cu soluția Rastel.io! Prin dezvoltarea unei rețele inteligente de parcări securizate, Rastel.io cautăsă abordeze problema locurilor de parcare pentru biciclete.
Ne-am întâlnit cu fondatorii Rastel.io, Tudor Beleuță și Horea Toniuc, pentru a îi întreba despre companie, viziune și specificul soluției.
Cum a început Rastel.io?
Rastel.io este o echipă tânără formată din patru pasionați de biciclete, Tudor Beleuță, Horea Toniuc, Sebastian Mihalache, Robert Kovacs- care a câștigat premiul I la Urban Innovation Hackathon în urmă cu doi ani cu ideea unei rețele de parcări sigure pentru biciclete. După victorie, au continuat să lucreze împreună sub numele Rastel.io, transformân ideea în realitate. La inceputul anului 2022 au cunoscut echipa Orange Fab: Rastel.io a fost interesat de expertiză, iar Orange Fab a fost impresionat de progresul spectaculos pe care l-a făcut echipa într-o perioadă foarte scurtă – așa a început parteneriatul nostru.
Care este ideea?
Scopul principal al companiei este de a oferi proprietarilor de biciclete adăposturi de parcare ușor accesibile și de încredere, oriunde ar merge în oraș. După ce au instalat deja doua unități în Cluj, Rastel.io plănuiește să acopere orașele unul câte unul cu 20–30 de unități de parcare securizată pentru biciclete, oferind bicicliștilor securitate și mobilitate sporite. Aplicația dezvoltată permite utilizatorilor să găsească cel mai apropiat loc disponibil, să îl rezerve și chiar să câștige recompense pentru promovarea mobilității durabile.
Ce primește utilizatorul și la ce preț?
Există două tipuri de parcări Rastel.io: publice și private. Pentru a accesa parcarea publică, utilizatorul trebuie să ofere doar un nume, e-mail și număr de telefon. Pentru cea privată, care asigură un nivel de securitate mai ridicat, utilizatorul trebuie să conecteze și un card bancar sau un act de identitate, astfel se va putea identifica cine și când a accesat acest tip de parcare. În ceea ce privește prețul, Rastel.io urmează să ofere un sistem tarifar flexibil care depinde de nevoile tale, începând de la planul gratuit, când trebuie să parchezi bicicleta doar o perioadă scurtă de timp, până la planuri mai extinse, care includ parcare permanentă. Deci, dacă mergi cu bicicleta doar la cumpărături și nu ești pasionat de asta, poți folosi serviciul practic gratuit. Convenabil, nu-i așa?
Cine sunt clienții țintă?
La prima vedere, Rastel.io vizează doar bicicliștii care doresc un spațiu de parcare mai sigur. Și, într-adevăr, este. Cu toate acestea, dacă ești responsabil pentru bunăstarea clădirilor de birouri, magazinelor, mall-urilor și vrei să aduci puțin calm și comoditate angajaților sau clienților care vin pe biciclete, ar trebui să colaborezi cu Rastel.io!
Care sunt planurile de viitor?
Astăzi, echipa Rastel.io plănuiește să lanseze prima rețea în Oradea și lucrează activ în mai multe direcții pentru a-și stabili soluția pe piață! Aplicația este deja disponibilă pe dispozitive mobile la adresa https://app.rastel.io/ și echipa lucrează în prezent ca ea să fie disponibilă pe Google Play și Apple Store. Totodată comunică cu municipalitățile pentru a transforma spațiile publice nefolosite în parcări pentru biciclete și lucrează cu echipa Orange Fab la modul de îmbunătățire a sistemului de control al accesului.
Află mai multe despre Rastel.io din emisiunea ZF Tech Day: