Zevo Tech, startup Orange Fab ce dezvoltă produse de automatizare în domeniul transcrierii, sintezei și prelucrării vorbirii

/ /
Zevo Tech, startup Orange Fab ce dezvoltă produse de automatizare în domeniul transcrierii, sintezei și prelucrării vorbirii

Cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială și machine learning, produsele Zevo Tech ajută în task-uri precum transcrierea conversațiilor și identificarea vorbitorilor, sinteza vorbirii dintr-un text scris pe baza șabloanelor de voce umană sau identificarea emoțiilor și sentimentelor.

Pornit ca spin-off din Laboratorul de Cercetare Speech and Dialogue, din cadrul Universității POLITEHNICA din București, startup-ul Zevo Tech are o echipă formată din profesori și doctoranzi cercetători în inteligența artificială care au publicat peste 100 de articole științifice și au câștigat multiple premii cu aplicații de procesare a vorbirii.

Am discutat cu Horia Cucu, co-fondator și CEO al Zevo Tech despre produsele și viitorul startup-ului.

Începuturile colaborării dintre Zevo Tech și Orange Fab

”Am avut primul contact cu echipa Orange în vara lui 2021 cand am depus o propunere de proiect de cercetare-dezvoltare în consorțiul Universitatea Politehnica din București (UPB) - Zevo Tech - Orange. Deși propunerea de proiect nu a fost finanțată, în urma colaborării respective Zevo Tech a aplicat la Orange Fab și astfel, iată-ne aici.”

Echipa din spatele Zevo Tech

Horia, cel care conduce Zevo Tech și echipa de tineri cercetători, a terminat doctoratul în tehnologia vorbirii acum 10 ani, rezultatul fiind primul sistem de transcriere automată a vorbirii pentru limba română. Alexandru Caranica și-a făcut doctoratul în același domeniu, acum fiind responsabil de cloud security și dev ops. Cel mai tânăr dintre cei trei, Lucian Georgescu, este dezvoltatorul principal al componentelor de recunoaștere de vorbire și vorbitor. Lucian urmează să își susțină doctoratul în tehnologia vorbirii în cursul anului 2022.

Produsele Zevo și audiența target a startup-ului

”Produsul principal al Zevo este Zevo Speech Transcriptions, o soluție de transcriere de vorbire ce funcționează în timp real cu o acuratețe între 90% - 98% în funcție de domeniul de vorbire adresându-se în primul rând companiilor care au departamente de Call Center sau integratorilor de sisteme de Call Center. În acest domeniu, Zevo Speech Transcriptions poate fi utilizat pentru transcrierea tuturor convorbirilor telefonice și generarea de rapoarte privind problemele semnalate recurent de clienți, satisfacția clienților sau eficiența operatorilor.

Zevo Speech Transcriptions poate fi utilizat pentru implementarea de roboți telefonici inteligenți care interacționează prin voce cu clienții. Pentru acest al doilea domeniu de utilizare am creat și produsul Zevo Text-to-Speech (Zevo TTS), produs care poate fi utilizat pentru a genera vorbire naturală pornind de la text.

Zevo Speech Transcriptions se adresează atât companiilor care doresc să transcrie întâlnirile on-site sau online ale echipelor, cât și instituțiilor publice precum tribunalele, consiliile locale. Zevo Speech Transcriptions poate fi utilizat și în alte domenii, precum monitorizare media, indexare și căutare în baze de date multimedia, transcriere de interviuri, reportaje, conferințe de presă. Pentru astfel de scenarii, produsul a fost extins pentru a avea și o interfața grafică prietenoasă în care utilizatorul poate vizualiza, corecta și descărca transcrierea materialelor multimedia pe care dorește să le proceseze.

Zevo Speech Dictation este un alt produs al Zevo ce poate fi integrat în diverse aplicații ce necesită functionalitate de dictare. Această funcționalitate este utilă în primul rând medicilor ce ar putea completa fișele medicale cu notițe vocale în timpul consultației.”

Viitorul Zevo

”În planurile de viitor Zevo includem dezvoltarea direcției de B2B call-center și monitorizare media pentru a adapta aplicația necesităților concrete ale pieței și pentru a obține venituri recurente care să poată alimenta dezvoltarea continuă a produselor.”

Află mai multe despre Zevo Tech și din emisiunea ZF Tech Day: