Dekeneas, startup din Orange Fab, lansează versiunea 2.0 a produsului de securitate cibernetică
Dekeneas, startup parte din programul Orange Fab, a anunțat lansarea Dekeneas 2.0, o versiune nouă a produsului intrat în piață acum trei ani.
Dacă prima versiune era bazată pe concepte teoretice sau condiții de laborator, cei trei ani de activitate și parteneriatul cu Orange România au permis acumularea de experiență în condiții reale. Astfel, Dekeneas 2.0 înglobează învățăminte din tacticile, tehnicile si procedurile observate în comportamentul atacatorilor, indiferent că sunt grupuri de criminalitate cibernetică sau grupuri de spionaj cibernetic aparținând unor guverne sau entități private.
Pentru a contracara atacurile din ce în ce mai complexe, Dekeneas a folosit tehnologii inovatoare pentru îmbunătățirea identificării atacurilor îndreptate asupra browserelor, fie ele tentative de exploatare a dispozitivului, tentative de compromitere a datelor de card (data skimming) sau tentative de a mina criptomonede folosind dispozitivul utilizatorului.
Printre tehnologiile inovatoare implementate în Dekeneas 2.0 se numără code logic emulator - componentă esențială în pre-analiza unui site web deoarece, emulând logica din spatele codului paginii web, se pot identifica mai ușor elementele specifice atacurilor web, requirements extractor - tehnologie ce permite identificarea condițiilor speciale de execuție ale unui cod web dacă acestea există, informații ce sunt folosite de sistemul de sandboxuri inteligente pentru a emula un mediu de analiză conform cerințelor speciale de execuție identificate de requirements extractor, mediul de analiză fiind bazat atat pe sisteme de operare și arhitecturi de dispozitive clasice de tip desktop sau laptop dar și de dispozitive mobile și tehnologia network attack detector care analizează traficul de rețea rezultat în urma interacțiunii cu un anumit element din pagina site-ului web în vederea identificării de artefacte specifice atacurilor cibernetice.
”Dekeneas este singurul instrument public și comercial care permite identificarea atacurilor web cunoscute sau necunoscute, iar necesitatea unui astfel de serviciu devine din ce în ce mai evidentă dacă luăm în considerare numărul crescut de vulnerabilități descoperite în browserele moderne ce pot fi exploatate de atacatori.
În cei trei ani de activitate am identificat campanii de atac realizate atât de actori statali, dar și de entități private, prin operațiuni de spionaj (ex. Pegasus), sau de criminalitate cibernetică (ex. Magecart), și am protejat beneficiari instituții publice sau financiar-bancare, dar și jurnaliști de investigații, sau activiști din Europa, Emiratele Arabe Unite sau Asia de Sud Est.” - Andrei Bozeanu, Fondator Dekeneas.
Află mai multe despre Dekeneas 2.0 de la Andrei Bozeanu, care a fost prezent în emsiunea ZF Tech Day: