Innovation Labs - ediția aniversară de 10 ani începe la mijlocul lunii martie cu 5 hackathoane

/ /
Innovation Labs - ediția aniversară de 10 ani începe la mijlocul lunii martie cu 5 hackathoane

Ne bucurăm să susținem și în acest an Innovation Labs, cel mai longeviv program universitar de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice și mentorat pentru tineri antreprenori, studenți și cercetători.

Etapa de selecție care va avea loc în luna martie, presupune prezentarea ideilor de business în cadrul unuia dintre Hackathoanele organizate regional în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Juriul format din reprezentanții partenerilor programului, dar și din antreprenori cu experiență, va decide ideile și echipele care vor fi admise în programul de mentorat cu durata de cinci luni.

Innovation Labs – ediția aniversară de 10 ani

Programul Innovation Labs celebrează al zecelea an de activitate, fiind cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc. De-a lungul anilor, în jurul programului s-a dezvoltat o comunitate națională de mari dimensiuni, cuprinzând atât ambasadori Innovation Labs în fiecare universitate parteneră, cât și absolvenți ai acestor universități, profesioniști din industria IT, specialiști din ecosistemul mai larg de antreprenoriat inovativ, investitori, antreprenori, actori din administrația publică și leadership de top din cadrul unora dintre cele mai mari corporații active pe piața din România.

Programul a ajutat la lansarea a unui număr consistent de start-up-uri early stage: peste 450 de echipe, cu peste 2200 de participanți individuali, cu investiții de peste 5 milioane de euro ridicate în ultimii trei ani.

De ce să te alături programului Innovation Labs?

Echipele calificate în Innovation Labs 2022 vor avea parte de un program de mentorat și susținere de 5 luni - menit să le sprijine în a transforma o simplă idee într-un produs minim viabil (MVP) validat de clienți reali. În plus, programul oferă mentorat specializat pentru creșterea produselor, acces la parteneri de business și la tehnologii de ultimă oră, prin intermediul partenerilor programului, vizibilitate media și oportunități diverse de deschidere.

Echipele își vor prezenta prototipurile finale pe data de 26 iulie la Demo Day, în fața juriului, a potențialilor investitori, a partenerilor, a reprezentanților mass media și a publicului general. Demo Day va aduce împreună oameni ce utilizează tehnologii captivante în realizarea unor produse inovative, în start-up-uri proprii sau în companii de vârf, ce vor deschide noi conversații și oportunități. Evenimentul final al Innovation Labs va deschide un nou început pentru echipele finaliste, prin șansa de a câștiga atenția unor finanțatori, parteneri și noi utilizatori, dar și prin integrarea lor în comunitatea de alumni a programului.

Categorii de echipe și direcții Innovation Labs 2022

Participanții la Innovation Labs 2022 vor fi împărțiți în trei categorii de echipe, în funcție de specificul acestora:

  • echipe formate exclusiv din studenți – categorie susținută cu precădere de către Fundația Româno-Americană;
  • echipe spin-off din mediul universitar formată din cercetători – categorie susținută de către Orange, și sprijinită activ de Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.
  • echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială.

Transformarea unei idei într-un produs este susținută în mod specific de către partenerii Innovation Labs care sprijină direcțiile strategice de dezvoltare ale programului. Astfel, verticalele propuse pentru 2022 sunt:

  • Agriculture - promovată și susținută de Romanian-American Foundation;
  • Blockchain - cu susținerea Elrond, Simple Capital Labs și BwareLabs;
  • Cybersecurity - cu susținerea Atos;
  • DevTools - o verticală nouă, susținută de către Simple Capital - destinată echipelor ce vor să simplifice procesele de dezvoltare software și hardware și să crească productivitatea echipelor de dezvoltare;
  • Digital Commerce - o verticală nouă, susținută de către VTEX, adresată start-up-urilor ce construiesc următoarea generație de tool-uri pentru comerțul digital on-line;
  • Digital Health - direcția pentru echipele care au idei în sfera de sănătate digitală;
  • Industry 4.0 & Smart City -  cu susținerea AROBS Transilvania;
  • Lifestyle - direcție dedicată ideilor cu aplicabilitate în îmbunătățirea vieții de zi cu zi;
  • Retail - verticală de business care se bucură de susținerea Carrefour;
  • Sustainability (Environmental, Social, and Governance) cu susținerea BRD Groupe Société Générale - o verticală ce invită echipele să propună soluții sustenabile pentru toate industriile, cu implicații și beneficii și la nivelul societății civile și al instituțiilor publice.

Aplică la Innovation Labs 2022

Recomandarea organizatorilor este să te înscrii în program în centrul Innovation Labs cel mai apropiat de locul în care îți desfășori activitatea. Datele limită de înscriere pentru participarea la Hackathoanele acestei ediții de program sunt:

  • 11 Martie, pentru Hackatoanele din 12-13 Martie, din Cluj-Napoca și Timișoara,
  • 17 Martie, pentru Hackatoanele din 19-20 Martie, din Iași, Sibiu și București.

Programul, care se va desfășura la nivel național în perioada martie - iulie 2022 în cele cinci centre regionale, dar cu participanți din întreaga țară, este coordonat de către Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania, Atos, Carrefour, Orange, VTEX, Elrond, având Romanian - American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.